nationale sportevenementenkalender

Zoekfilters

 
Aantal evenementen:
(geen filters actief)
27
» Sport
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
» Provincie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
» Plaats
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
» Datum
 
Van:
T/m:
» Kenmerken
 
 
 
» Alle filters opheffen
 

Bid en Ambitie

Evenementen van sportbonden, steden en organisatoren die in zich bidprocedure bevinden of als ambitie zijn genoemd, staan opgenomen op de Nationale Sportevenementenkalender. Voor een overzicht van alle bid en ambitie evenementen tussen nu en 2025 klik hier
 

Topevenementen

Zijn internationale sportevenementen zoals EK’s en WK’s die op de Topevenementenkalender zijn geplaatst. Deze kalender wordt opgesteld door de G5 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven), NOC*NSF en VWS. Kenmerkend aan een Topevenement is dat het de maatschappelijke en economische positie van Nederland verbetert. Voor een overzicht van alle Topevenementen tussen nu en 2025 klik hier. Alle informatie over de samenstelling en aanvraagprocedure voor de Topevenementenkalender vindt u hier.

Wereldtoppers aan start TCS Amsterdam Marathon

Geplaatst op: 26-09-2016

Voor de 41e TCS Amsterdam Marathon zijn Bernhard Kipyego, Sammy Kitwara, Wilson Chebet en Dino Sefir gecontracteerd. Deze topatleten van wereldklasse gaan op zondag 16 oktober het parcoursrecord van 2.05.36 aanvallen. De vier Afrikaanse lopers moeten samen in staat zijn om een zeer snelle tijd op de klok te zetten.

Bernhard Kipyego won de afgelopen twee edities in respectievelijk 2.06.22 en 2.06.19. Hij gaat op zondag 16 oktober voor de trilogie. In eerdere edities kwam hij niet in de buurt van het parcoursrecord van 2.05.36, op naam van landgenoot Wilson Chebet, maar Kipyego verkeert nu in topvorm. “Ik ben er van overtuigd dat ik ga winnen”, laat hij organisator Le Champion weten. “Mijn doel is daarnaast om het parcoursrecord te verbeteren. Ik vind het geweldig om weer in Amsterdam te lopen, met zoveel toeschouwers die me aanmoedigen met ‘junior’, mijn bijnaam.” Kipyego werd eerder dit jaar tweede tijdens de marathon van Tokio en de Saucony Egmond Halve Marathon.

Wilson Chebet zal er alles aan doen om zijn parcoursrecord te behouden. Voor het zesde jaar op rij staat hij aan de start in Amsterdam en kan iedere bocht van het snelle parcours dromen. Hij won in 2011, 2012 en 2013 en werd vervolgens door iedereen ‘Mister Amsterdam’ genoemd. Tot drie keer aan toe scherpte hij zijn parcoursrecord aan. Zijn beste prestatie van 2016 is een tweede plaats tijdens de halve marathon van New York (61.35).

Beide Amsterdam Marathon routiniers moeten zien af te rekenen met Sammy Kitwara en Dino Sefir. Beide atleten liepen al eens onder de 2 uur en 5 minuten.

De 29-jarige Sammy Kitwara heeft een imposante zegelijst. Hij heeft een persoonlijk record van 2.04.28 op de klassieke afstand. Deze tijd noteerde de Keniaan in 2015 toen hij tweede werd bij de marathon van Chicago. Daarnaast won hij al veel races over 10 en 21,1 kilometer. Zijn meest recente overwinning was in Lissabon; hij won hier de halve marathon in 59.47. Een marathon zege staat nog niet op zijn cv, in Amsterdam gaat de Keniaan dan ook zeker voor de winst.

Dino Sefir komt met grote plannen naar de hoofdstad van Nederland. De Ethiopiër viel in 2014 ziek uit tijdens de TCS Amsterdam Marathon en is gebrand op een goede comeback. “In Amsterdam wil ik 2.05 lopen en winnen”, geeft hij aan. Zijn persoonlijk record staat op 2.04.50 (Dubai, 2012, 2e). De smaak heeft hij dit jaar al te pakken, hij won zowel de marathon van Barcelona als Ottawa.

Kijk voor meer informatie over de TCS Amsterdam Marathon op www.tcsamsterdammarathon.nl.

Bron: TCS Amsterdam Marathon

 
« Naar nieuwsoverzicht